Geboortecoach

Wil je tijdens de geboorte van jouw kindje nergens aan denken en een bekend en vertrouwd gezicht naast je? Iemand die jou (en je bevallingspartner) te allen tijde ondersteunt en je geen moment alleen laat? Dan ben ik, als geboortecoach, de juiste persoon.

In de weken voor de geboorte kom ik kennismaken en helpen met het maken van een geboortewens op maat. Vanaf 37 weken zwangerschap ben ik 24 uur bereikbaar voor al je vragen en onzekerheden. Als de geboorte is begonnen bepaal jij wanneer ik welkom ben. Tijdens de geboorte kun jij je door onze opgebouwde band volledig concentreren op de weeën en zal ik jou helpen op een manier waarop jij je prettig voelt. Na de geboorte ga ik pas weg, zodra jij aangeeft dat dit kan. Een paar dagen na de geboorte kom ik nog 1 of 2 keer langs om samen met jou terug te kijken op de geboorte.

Welke voordelen kan een geboortecoach hebben voor jou?

Een geboortecoach tijdens de geboorte kan effecten op de korte én op de lange termijn hebben. 

Uit onderzoek blijken de volgende voordelen tijdens de geboorte:
minder keizersnedes;
kortere duur van de bevalling;
minder verzoeken om een ruggenprik;
kleinere vraag naar andere pijnbestrijding;
minder tang- en vacuümverlossingen.

En ook na de geboorte zijn de voordelen groot:
een snellere relatie met de baby;
een grotere kans van slagen van borstvoeding;
minder angst, minder tekenen van depressie en meer zelfvertrouwen;
de relatie met partner is direct na de bevalling beter;
vrouwen hebben meer waardering voor hun lichaam.

Dit zijn resultaten naar aanleiding van een buitenlands onderzoek. Ik wil graag benadrukken dat dit mogelijke effecten zijn. Ik kan je helpen zo goed mogelijk te ontspannen en je begeleiden in de voorbereiding op en tijdens de geboorte. Dat wil niet zeggen dat je geen pijnbestrijding nodig hebt of dat je geen lange bevalling zult hebben.

Kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is nodig om te bepalen of jij mij als geboortecoach wilt en ik jou kan ondersteunen bij jouw wensen. Het is belangrijk dat er een klik is, omdat ik je ga ondersteunen bij een bijzonder en intense gebeurtenis. Het is fijn als je partner tijdens dit gesprek ook aanwezig is, omdat hij of zij tijdens de geboorte een belangrijke rol speelt. Ik kom vrijblijvend en kosteloos bij je langs. Na dit gesprek maken we de keuze of ik je ga begeleiden.

Voorbereiding op de geboorte

Na het kennismakingsgesprek kom ik 2 of 3 keer bij je thuis om de geboorte voor te bereiden. Tijdens deze gesprekken gaan we verder in op je wensen en onzekerheden. De geboortewens is een belangrijk onderwerp tijdens deze gesprekken. We kunnen ook praktisch aan de slag gaan met bijvoorbeeld massagetechnieken. Je partner kan oefenen met een aantal technieken. Zo krijgen we een duidelijk beeld welke massage je fijn lijkt.

Geboortewens

Een geboortewens wordt ook wel een geboorteplan genoemd. Als geboortecoach heb ik het liever over een geboortewens, omdat een geboorte anders kan lopen dan gepland.
Een goede voorbereiding op de geboorte begint met een geboortewens op maat. In de geboortewens beschrijf je waar en hoe je wilt bevallen, wat je wel en niet wilt en welke rol je bevallingspartner (een partner, moeder of een vriendin) heeft. Omdat de voorbereiding op de geboorte net zo belangrijk is als de geboorte zelf, kun je mij ook vragen je alleen te helpen met het maken van de geboortewens.

Geboortebegeleiding

Tijdens de geboorte ga ik je ondersteunen en coachen. Dit ga ik doen door tegen je te praten en/of door middel van massagetechnieken. Ook je eventuele bevallingspartner ga ik betrekken bij de geboorte mocht hij of zij dit lastig vinden. Mocht de geboorte anders verlopen dan gehoopt, dan ga ik ervoor zorgen dat je ontspannen en gefocust blijft op de weeën.
Als je het leuk vindt neem ik mijn fotocamera mee. Mocht er tijd en ruimte zijn, dan maak ik foto’s van de geboorte, de momenten meteen na de geboorte en de eerste testen van de baby door de verloskundige.
Ik blijf bij je vanaf het begin tot het moment dat jij mij niet meer nodig hebt. Vaak is dat tot ongeveer 2 uur na de geboorte.

Afsluiting van de begeleiding

Na de geboorte kom ik nog 1 of 2 keer langs. Uiteraard om je zoon/dochter te zien, maar ook om de geboorte te bespreken en om mijn rol als geboortecoach te evalueren. Tijdens dit bezoek geef ik je het geboorteverslag. In het geboorteverslag beschrijf ik het verloop van de geboorte. In het geboorteverslag komen ook de gemaakte foto’s. Het verslag gaat je helpen een goed beeld te vormen van de geboorte.

Wil je meer weten over mij, mijn werkwijze en / of de prijslijst? Klik dan op één van de links.

Ik kan me voorstellen dat je ook nieuwsgierig bent naar de ervaringen van andere ouders. Klik hier om de ervaringen te lezen.